felso kep
term image

Szabó Magda: Zeusz küszöbén


Szépirodalmi Könyvkiadó – 1984

Ezt a régi kiadást (azóta újra megjelent, de a könyvesboltokban nem találom), egy kedves ismerőstől kaptam kölcsön. A zsebkönyvtár sorozatban megjelent kiadvány kisméretű, az évtizedek alatt sokan forgathatták, mert lapjait több helyen cellux tartja össze. Úgy vigyázok rá, mint a hímes tojásra. Tisztelettel nyúlok a megsárgult lapokhoz, miközben arra gondolok, milyen sokan tartották kezükben előttem.

Szabó Magda stílusát, írásait nagyon szeretem. A történet pedig visszarepít a tavaly látott csodálatos görögországi helyekre. Olvasás közben időnként felugrom és megnézem a helyszínen készült fotóim. Nagy élmény az olvasás és a visszaemlékezés.

Fülszöveg:
A Szabó Magda-életműsorozatnak ez a kötete először 1968-ban jelent meg, egy görögországi nyaralás élményeinek krónikája. Az írónő személyes, szubjektív hangvételű naplót ad az antik görög világgal való találkozásáról, amely több, mint egyszerű úti élmény az ókori kultúra bűvkörében felnőtt, s klasszika-filológiát végzett Szabó Magda számára. Nemcsak a mitológiai és történelmi emlékek, a csodálatos múlt érdekli, hanem az olykor kellemetlen meglepetéseket hozó jelen is, a tarka, nyüzsgő élet, az emberek és az állatok, amelyekhez különleges gyengédséggel közeledik. Miközben elkalauzolja az olvasót Athénbe, Epidauroszba, Rhodoszba, a szigetekre és városokba, a hely szelleméhez méltó iróniával és öniróniával írja le a csőstül rázúduló úti viszontagságokat. Könyvében nemcsak a görög táj és történelem elevenedik meg, hanem a mindennapok Görögországa is, s benne a kispénzű magyar turisták humoros csetlése-botlása.

 
 
belepes