felso kep
term image

Ajánlott linkek

Segítség a munkában és a szabadidő eltöltésében

Kereső (az általam legtöbbször használt link)
http://www.google.hu/

Online Helyesírási Szótár
http://www.magyarhelyesiras.hu/

Idegen Szavak Gyűjteménye
http://www.idegen-szavak.hu/

Szótár
http://szotar.sztaki.hu/

Google fordító
http://translate.google.hu/

Irányítószámok
http://www.iranyitoszama.hu/#


Zsolt fiamnak a – Google térképen, az 500 méteren belüli kutyasétáltatás betartásához segítséget nyújtó – minifejlesztése terjed, mint a vírus.

"Készítettem egy Google Térképet használó oldalt, melyen címre keresve vagy a térképen kattintva kirajzolódik az adott pont körül egy 500 m sugarú kör.
Így könnyebben eldönthetik a kutyagazdák/-sétáltatók, hogy az esti kijárási tilalom alatt meddig távolodhatnak el a lakóhelyüktől.

https://muzso.hu/500-meter

Friss információ (2020.11.14 03:12): a térképet nem tudom a továbbiakban a saját oldalamról kiszolgálni, mert a Google API használata nagyon drága és a médiának köszönhetően az érdeklődés minden várakozásomat felülmúlta. A fenti link tartalmát frissítettem, onnan egy kattintással át lehet jutni arra az oldalra, ahonnan most a térkép elérhető. Elképzelhető, hogy ez sem lesz hosszú életű (a Google bármikor úgy dönthet, hogy letiltja, hiszen olyan API kulcsot használok most ott, amit nem erre a célra szántak), de talán elég időt ad, hogy elkészítsem a térkép ingyenes, OpenStreetMap alapú változatát. A hétvégén kevés időm lesz erre, de igyekezni fogok. Persze az is előfordulhat, hogy eme átirat szükségtelennek bizonyul majd és maradhat a Google-féle változat. Meglátjuk.

2020.11.14 11:37: a médiában "mobilra optimalizált" verzióként említett link is újra működik."

Szabó Nándor, mátészalkai 7. osztályos fiú a gépírók világranglistáján

10 perces másolás során 2 377 betű leütést teljesített, ráadásul hibátlanul.

Szívből gratulálok!

A teljes cikk itt olvasható:

Bánky Vilma – írógép mellől a mozivászonra

Forrás: ÚjságmúzeumNeki is csillaga van Los Angelesben, a hollywoodi hírességek sétányán, ám hiába hevert a lábai előtt Amerika, teljesen elfeledtük a némafilmes korszak magyar díváját.


Mit keres ez az írógépes nő a Google kereső főoldalán?

"Mindig magánál tartotta az útlevelét, és igen gyakran szüksége is volt rá. Rendszerint háborúkba ment vele. A 106 éve ezen a napon született Clare Hollingworth előtt tiszteleg ma a Google.

Alighogy felvették a The Daily Telegraph-hoz, az akkor még egy hete sem ott dolgozó Clare Hollingworth bebizonyította, hogy nem véletlen került a rangos újsághoz: 1939 augusztusának végén, a katovicei brit főkonzul autóját és sofőrjét kölcsön véve elment a német-lengyel határra, és onnan elsőként tudósított a II. világháborúról, megírván annak nulladik napi mozzanatait. A felsorakozó német csapatok felszerelését ugyan próbálták vászonnal befedni, a szél azonban fel-felfújta az álcát, így az újságírónő távolabbról is kiszúrta azt, és az európai feszültségteli helyzetet ismerve összerakta a képet arról, hogy a németek meg fogják szállni Lengyelországot. Cikke címlapsztori lett friss lapja augusztus 29-i számában, nem mellesleg a brit kormány is az ő – újságon kívül is tett – jelzései alapján értesült arról, hogy mi készülődik.

Clare Hollingworth a II. világháború elején Lengyelországban zsidó menekültekkel dolgozva küldött jelentéseket, ott Bukarestben II. Károly román király lemondatásakor, később pedig a görög és az algériai polgárháborúból is tudósított. Ez utóbbiért 1962-ben megkapta a brit Év Újságírónője elismerést. 1981-ben ment nyugdíjba, de az élet még egy nagyon komoly történelmi helyzet szemtanújává tette: 1989-ben egy hotel erkélyéről követte a tienanmen téri vérengzést.

Az 1911. október 11-én, az angliai Knightonban született Clare Hollingworth 2017. január 10-én halt meg Hongkongban. Ma lenne 106 éves. Előtte tiszteleg a kereső főoldalán látható különleges logót formázó grafikájával a Google."
HVG – 2017.10.10.


A Tengerentúlról jelentem – Online magazin New Yorkból, rengeteg fotóval

Figyelmetekbe ajánlom egy magyar származású blogger New Yorkról készült fotóit, írásait. Én nagyon kedvelem.

A blog írójáról: http://tinkmara.com/a-blog-iroja/

Klikk a képre!Írógépekről készült fotók, tőlem

A világot járva évek óta fotózom az írógépeket.

A fotóalbum itt látható:

Nem kell sok ujj a gyors gépeléshez

Régen felfedeztem, hogy informatikus mérnök fiam pont olyan sebességgel üti a számítógép klaviatúráján a billentyűket, valahány ujjával mint én, aki valamikor gyors- és gépíró iskolát végeztem. Nos, most a kutatók ezt a jelenséget magyarázzák.

"Úgy tartjuk, hogy a gépírás (touch-typing) a leggyorsabb módja a gépelésnek. A gépírás komoly tanulást és erőfeszítést igényel, gyakorlatilag az agy újrahuzalozását jelenti, ahogy a felhasználó megtanulja, hogy mind a tíz ujját használja, az általában használatos kettő-négy-hat helyett. A finn Aalto egyetem új kutatási eredményei azonban kétségbe vonják ezt."

A teljes cikk itt olvasható:

 
 
belepes