felso kep
term image

Mit keres ez az írógépes nő a Google kereső főoldalán?

"Mindig magánál tartotta az útlevelét, és igen gyakran szüksége is volt rá. Rendszerint háborúkba ment vele. A 106 éve ezen a napon született Clare Hollingworth előtt tiszteleg ma a Google.

Alighogy felvették a The Daily Telegraph-hoz, az akkor még egy hete sem ott dolgozó Clare Hollingworth bebizonyította, hogy nem véletlen került a rangos újsághoz: 1939 augusztusának végén, a katovicei brit főkonzul autóját és sofőrjét kölcsön véve elment a német-lengyel határra, és onnan elsőként tudósított a II. világháborúról, megírván annak nulladik napi mozzanatait. A felsorakozó német csapatok felszerelését ugyan próbálták vászonnal befedni, a szél azonban fel-felfújta az álcát, így az újságírónő távolabbról is kiszúrta azt, és az európai feszültségteli helyzetet ismerve összerakta a képet arról, hogy a németek meg fogják szállni Lengyelországot. Cikke címlapsztori lett friss lapja augusztus 29-i számában, nem mellesleg a brit kormány is az ő – újságon kívül is tett – jelzései alapján értesült arról, hogy mi készülődik.

Clare Hollingworth a II. világháború elején Lengyelországban zsidó menekültekkel dolgozva küldött jelentéseket, ott Bukarestben II. Károly román király lemondatásakor, később pedig a görög és az algériai polgárháborúból is tudósított. Ez utóbbiért 1962-ben megkapta a brit Év Újságírónője elismerést. 1981-ben ment nyugdíjba, de az élet még egy nagyon komoly történelmi helyzet szemtanújává tette: 1989-ben egy hotel erkélyéről követte a tienanmen téri vérengzést.

Az 1911. október 11-én, az angliai Knightonban született Clare Hollingworth 2017. január 10-én halt meg Hongkongban. Ma lenne 106 éves. Előtte tiszteleg a kereső főoldalán látható különleges logót formázó grafikájával a Google."
HVG – 2017.10.10.


 
 
belepes