felso kep
term image

Bánky Vilma – írógép mellől a mozivászonra

Forrás: ÚjságmúzeumNeki is csillaga van Los Angelesben, a hollywoodi hírességek sétányán, ám hiába hevert a lábai előtt Amerika, teljesen elfeledtük a némafilmes korszak magyar díváját.

Ő Bánky Vilma, aki 1901-ben született Magyarországon (egyes források szerint 1898-ban) és sokáig úgy tűnt, nem világsztár lesz belőle, hanem egy csöndes, aranyos gépírónő. A családja ugyanis nem nézte jó szemmel, hogy a színészettel kacérkodott, így tisztviselőnek ment, gépírónőként dolgozott és titkon azért reménykedett, egyszer rátalál a hírnév.
Aztán beiratkozott egy színi iskolába, ahol egy apró szerepet kapott a Tavaszi szerelem című némafilmben. Mindez elég volt hozzá, hogy egy jó szemű német producer meghívja Berlinbe. A szőke, tengerkék szemű és mosolygós lány pedig megindult a hírnév felé. Persze szerencse is kellett hozzá. Történt, hogy 1925-ben Budapestre látogatott Samuel Goldwyn, a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió résztulajdonosa, hogy fiatal tehetségek után nézzen. A belvárosban sétált, amikor egy kirakatban megpillantotta Bánky Vilma fényképét. Ahogy később mesélte, egyből tudta, hogy kincsre lelt. Vilmát el is hívták egy megbeszélésre a hollywoodi nagymenőhöz, ám a munkája miatt nem tudott elmenni.
Goldwyn már a Keleti pályaudvaron, a vonatán ült, mikor Vilma utolérte. Ott, a pályaudvaron mindenben megállapodtak. Goldwyn tökéletesen felépítette Bánky karrierjét. Még ki sem utazott Amerikába, ám már az összes valamirevaló magazin címlapjára került, képeslapokat gyártottak a fotójával. Goldwyn annyira féltette gyémántját, hogy még azt is kikötötte a szerződésben, hogy a magyar lány nem ülhet repülőre, nem lovagolhat, sőt, még egy 500 ezer dolláros baleseti biztosítást is kötött rá.
Bejött a számítása, Bánky Vilma ugyanis a némafilmek első számú sztárja lett Amerikában és így a nagyvilágban. Rengeteg pénzt keresett és két évvel a megérkezése után a szerelem is rátalált. Az ismert színész, Rod La Rocque vette el feleségül, az esküvőjüket pedig minden lap a címlapján hozta. Egy meseszép Los Angeles-i villában éltek, a garázsban pedig négy autó állt. Két Rolls Royce (az egyik nyitott volt), egy Lincoln limuzin és egy Ford.
Vilma 1928-ban rövid időre Budapestre is ellátogatott, a Parlamentben is fogadták és természetesen az akkor Pesterzsébeten élő szüleit is meglátogatta (ekkor látta őket utoljára..). Aztán a csodás karrierjét tönkre tette a hangosfilm megjelenése. Bánky Vilma ugyanis erős akcentussal beszélt angolul, ami a némafilmekben nem volt gond. Most az lett. A Metro-Goldwyn-Mayer pedig pillanatok alatt megszabadult tőle, új, hangosfilmre való tehetségeket keresett magának. Vilma viszont nem zuhant össze, visszavonult, ám boldogan élt a férjével, egészen annak 1969-ben bekövetkezett haláláig. Olyannyira nem vesztette el az életkedvét, hogy az ötvenes években profi golfjátékosként tűnt fel az újságok sportrovatában.
Sosem házasodott újra. Egyedül élt a pazar villájában egészen 90 éves koráig, amikor is 1991-ben végleg itt hagyott minket. A halála előtt még létre hozott egy fiatal tehetségeket gondozó alapítványt, amelynek számlájára 1 millió dollárt tett.
A tehetségeket támogatta, hiszen sosem felejtette el, hogy évek alatt egy kis gépírónőből lett a világ egyik leghíresebb színésznője.
Nyugodj békében Bánky Vilma!

 
 
belepes